Vrati se na vrh

 ЕУ интеграцијски форум
31/10/2023

ЕУ интеграцијски форум

У организацији Transparency International BiH, уз финансијску подршку Шведске, дана 31.10.2023. године у Сарајеву одржана је регионална конференција „ЕУ интеграцијски форум“.

Двадесет година након самита у Солуну и обећане перспективе пуноправног чланства у ЕУ за земље Западног Балкана, остваривање тог циља изгледа и даље неизвјесно. Земље Балкана дијеле изазове везане уз хибридне режиме и државну заробљеност, иако се налазе у различитим фазама процеса приступања. С друге стране, ЕУ се суочава с изазовима попут приоритизације појединачних интереса чланица, геополитичких питања услијед руске агресије на Украјину те принципа мериторности у процесу проширења.

Конференција “ЕУ интеграцијски форум” отворила је дебату о питањима и изазовима убрзаног процеса придруживања земаља Западног Балкана, са посебним фокусом на питања владавине права и тренутног стања у БиХ.

Конференцији су присуствовали стручњаци из области владавине права и приступања Европској унији, као и представници институција на свим нивоима власти у Босни и Херцеговини, представници међународних организација, организација цивилног друштва, академске заједнице и медија. Испред Конкуренцијског савјета БиХ учешће на конференцији узела је стручна савјетница Анеса Омерефендић.

Претходни

Р Ј Е Ш Е Њ Е о непостојању злоупотребе…

Сљедећи

Политика Европске уније о климатским промјенама

post-bars