Vrati se na vrh

 Potpisan Sporazum o suradnji između Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine i Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine
16/05/2024

Potpisan Sporazum o suradnji između Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine i Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine

U Sarajevu, u prostorijama Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine, 15. 05. 2024. godine potpisan je Sporazum o suradnji između Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine i Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine, čime je realizirana ranija inicijativa za uspostavu suradnje između ove dvije institucije.
Cilj potpisivanja ovakvog sporazuma je olakšavanje aktivnosti, povećanje transparentnosti i učinkovitosti primjene zakona i drugih propisa koji se odnose na zaštitu tržišne konkurencije i emisiju i promet vrijednosnih papira, nadzora nad provođenjem zakona i drugih propisa, te pristupa podatcima i raspoloživoj dokumentaciji kojom navedene institucije raspolažu.
U ime Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine sporazum je potpisala je predsjednica Adisa Begić, a predsjednik Adnan Zukić u ime Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine.
Predsjednica Begić je kazala da je Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine prepoznalo važnost suradnje između ove dvije institucije, s obzirom da je tijekom obavljanja zakonom propisanih poslova uočeno da Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine radi na predmetima koji su se pojavljivali i pred Konkurencijskim vijećem BiH, te izrazila zadovoljstvo što je rukovodstvo Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH prepoznalo važnost suradnje i podržalo inicijativu Konkurencijskog vijeća. Prilikom potpisivanja sporazuma gospodin Zukić je naglasio zadovoljstvo zbog unaprjeđenja suradnje s domaćim tijelima svih razina vlasti, pa tako i s Konkurencijskim vijećem u kojem je Komisija prepoznala važnog partnera koji može imati značajnu ulogu u unapređenju nadzorne uloge Komisije, što će za posljedicu neminovno imati povećanje transparentnosti i zaštitu konkurencije, kako u Federaciji Bosne i Hercegovine, tako i u cijeloj državi.
Potpisivanjem Sporazuma uspostavljena je formalna osnova za jačanje suradnje federalnog regulatora tržišta vrijednosnih papira i jedne od najznačajnijih institucija koje vrše nadzor nad jedinstvenim ekonomskim prostorom u Bosni i Hercegovini. Osim pozitivnih efekata koji se očekuju u smislu unapređenja nadzora nad gospodarskim subjektima koji su ujedno i sudionici na tržištu kapitala, sporazumom je predviđena i posebno naglašena suradnja u obrazovnim aktivnostima koje će Komisija i Vijeće provoditi ubuduće, sukladno svojim strateškim i programskim opredjeljenjima.

Prev Post

POSJETA DELEGACIJE TURSKE AGENCIJE ZA KONKURENCIJU

post-bars