Vrati se na vrh

 „Припреме за претприступне преговоре са ЕУ – искуство Хрватске“
24/02/2024

„Припреме за претприступне преговоре са ЕУ – искуство Хрватске“

У оквиру подршке процесу ЕУ интеграција у Босни и Херцеговини, Дирекција за европске интеграције Босне и Херцеговине и Министарство вањских и европских послова Републике Хрватске, у периоду 20. и 21. фебруара 2024. године, организовали су обуку под називом „Припреме за претприступне преговоре са ЕУ – искуство Хрватске“.

Током обуке, одржане у Сарајеву, учесници су упознати са фазама преговора кроз које је Хрватска прошла, а које сада очекују Босну и Херцеговину.

Дубравка Влашић Плеше из Уреда предсједника Владе Републике Хрватске и Дубравка Кобаш Лучић из Министарства вањских и еуропских послова Републике Хрватске изнијеле су своја непосредна запажања и искуства стечена током успостављања хрватске преговарачке структуре. Посебно је истакнута улога координатора за ЕУ ​​и ЕУ ресора у надлежним министарствима, а детаљно су објашњени концепт screening, критеријуми за отварање и затварање преговора, врсте захтјева за прелазне периоде и које су редовне и ад хоц групе неопходне током овог периода.

Испред Конкуренцијског савјета обуци су присуствовали Александра Дуњић, Лејла Шаковић-Карић, Мирсада Пехиљ и Аднан Попара. Организатори су истакли да је ово једна у низу обука које су потребне да би се што боље оспособили стручни капацитети неопходни да се приступни преговори успјешно приведу крају.

Претходни

Саопштење са 3. сједнице

Сљедећи

22 МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕЦНИЈА О ТРЖИШНОЈ КОНКУРЕНЦИЈИ

post-bars