Vrati se na vrh

 „Pripreme za pretpristupne pregovore s EU – iskustvo Hrvatske”
24/02/2024

„Pripreme za pretpristupne pregovore s EU – iskustvo Hrvatske”

U okviru podrške procesa EU integracija u Bosni i Hercegovini, Direkcija za evropske integracije Bosne i Hercegovine i Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, u periodu 20. i 21. 02. 2024. godine organizirali su obuku pod nazivom “ Pripreme za pretpristupne pregovore s EU – iskustvo Hrvatske ”.

Tokom obuke, održane u Sarajevu, učesnici su upoznati sa fazama pregovora kroz koje je prošla Hrvatska, a koje sada očekuju Bosnu i Hercegovinu.
Dubravka Vlašić Pleše iz Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske i Dubravka Kobaš Lučić iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, podijelile su neposredna opažanja i iskustva stečena prilikom uspostavljanja pregovaračke strukture Hrvatske. Naročito su istaknute uloga EU koordinatora i EU odjela u nadležnim ministarstvima, a detaljno je pojašnjen pojam screeninga, mjerila za otvaranje i zatvaranje pregovora, vrste zahtjeva za prelazne periode, te koje su redovne i ad-hoc grupe neophodne tokom ovog procesa.

Ispred Konkurencijskog vijeća obuci su prisustvovali Aleksandra Dunjić, Lejla Šaković-Karić, Mirsada Pehilj i Adnan Popara. Organizatori su istakli kako je ovo jedna u nizu obuka koje su potrebne da bi se što bolje osposobili stručni kapaciteti neophodni da se pregovori o pristupanju uspješno privedu kraju.

Prethodni

SAOPĆENJE sa 3. sjednice

Sljedeći

22 MEĐUNARODNA KONFERECNIJA O TRŽIŠNOJ KONKURENCIJI

post-bars