Vrati se na vrh

 22 МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕЦНИЈА О ТРЖИШНОЈ КОНКУРЕНЦИЈИ
01/03/2024

22 МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕЦНИЈА О ТРЖИШНОЈ КОНКУРЕНЦИЈИ

Њемачка агенција за заштиту конкуренције Bundeskartellamt је, у периоду 29. фебруар – 01. март 2024. године, у Берлину била домаћин 22. међународне конференције о конкуренцији. Конференција је окупила водеће личности и стручњаке за конкуренцију из цијелог свијета, пружајући им форум за размјену знања и искустава, а Конкуренцијски савјет су представљали Адиса Бегић, предсједница и Иво Јеркић, члан Савјета.

Након уводних обраћања, отворене су панел дискусије. На првој се разговарало о изазовима политике конкуренције у контексту данашњих вишеструких криза, поремећаја ланаца снабдијевања, инфлације, потребе за растом зелене енергије и одрживости. Све ово је повећало притисак на конкуренцијске агенције широм свијета да пронађу рјешења ових проблема. Ништа мањи изазов не представља утицај нове AI технологије на старт-упове и велике технолошке компаније. Поставило се питање какву улогу треба да имају надлежне агенције у овој области и постоји ли потенцијал да AI и технологија надзора унаприједе постојеће праксе.

Другог дана конференције на панелима се разговарало о контроли концентрација и потенцијалним злоупотребама доминантног положаја. И док се америчке агенције снажно боре против корпоративног раста новим случајевима и смјерницама, чини се да судови нерадо слиједе тај примјер. Осим тога, поставља се питање шта се заправо жели постићи контролом концентрација и злоупотреба на тржишту. Очигледно, жеља је да се створи правичност за тржишне учеснике, али питање како да се постигне и већа конкурентност? Да ли се рјешење може постићи на начин да се наложи подјела великих технолошких компанија?

Конференција је обиловала занимљивим доприносима еминентних стручњака и потицајним дискусијама. С обзиром да савремени трендови стварају значајне изазове за агенције за заштиту конкуренције, потребно је наћи рјешења прикладна новом времену, чему је ова Конференција свакако допринијела.

Претходни

„Припреме за претприступне преговоре са ЕУ – искуство Хрватске“

Сљедећи

З А К Љ У Ч А К о одбацивању…

post-bars