Vrati se na vrh

 САСТАНАК ЧЕЛНИКА АГЕНЦИЈА ЗА ЗАШТИТУ КОНКУРЕНЦИЈЕ
26/03/2024

САСТАНАК ЧЕЛНИКА АГЕНЦИЈА ЗА ЗАШТИТУ КОНКУРЕНЦИЈЕ

OECD GVH Регионални центар за конкуренцију је, 26. марта 2024. године, у Будимпешти организовао састанак челника агенција за заштиту конкуренције источне Европе и централне Азије. Састанку су, у име Конкуренцијског савјета Босне и Херцеговине, присуствовали Адиса Бегић, предсједница Савјета и Мирсада Пехиљ, стручна савјетница.

Током уводних разматрања самог састанка истакнута је потреба за наставком сарадње између агенција за заштиту конкуренције, као и за сталним усавршавањем стручног особља у контексту савремених кретања на тржишту.

У наставку састанка челници агенција су се својим излагањима осврнули на двије теме:
– Однос агенција за заштиту конкуренције са судовима који преиспитују рјешења агенција. Анализирана су искуства агенција у судским поступцима, изазови који се налазе пред агенцијима након судских одлука, те је разматрано који је најбољи приступ овом изазову. Предсједница Конкуренцијског савјета Адиса Бегић је у оквиру ове тачке говорила о односу Конкуренцијског савјета и Суда Босне и Херцеговине у домену судских одлука по тужбама на коначне одлуке Конкуренцијског савјета.
– Друга тема је била како се носити са контролом концентрација, проналажењу одговарајуће равнотеже између развоја тржишта с једне и заустављања активности које могу довести до угрожавања конкуренције, с друге стране. Извршено је поређење праксе у овој области у ЕУ и САД-у.

Наставак рада је послужио као прилика да учесници продискутују о тренутном раду RCC-а те будућим корацима и плановима у свјетлу савремених изазова.
Учесници састанка су имали прилику размијенити мишљења о тренутним глобалним изазовима у конкуренцији, размијенити искуства у свом раду и како побоиљшати рад агенција.

Претходни

Обавјештење о пријави концетрације ”NLB Skladi” – ”Generali Investments”

Сљедећи

ОБАВЈЕШТЕЊЕ о Пријави концентрације “Кончар – Улагања” д.о.о. – Напредна…

post-bars