Vrati se na vrh

 Promocija tržišne konkurencije (Competition Advocacy)
22/09/2023

Promocija tržišne konkurencije (Competition Advocacy)

U zajedničkoj organizaciji Regionalnog centra za konkurenciju iz Budimpešte (RCC) i Tijela za zaštitu konkurencije i potrošača Republike Azerbejdžan u Republici Azerbejdžan (Baku) u periodu od 18.-22. rujan 2023. godine održan je seminar na temu „Promocija tržišne konkurencije (Competition Advocacy)“ na kojoj je, ispred Konkurencijskog vijeća, aktivno učešće uzeo Marko Grubešić, stručni suradnik.

Seminar se sastojao od niza prezentacija izvedenih od strane panelista, renomiranih ekeperata iz oblasti prava i prakse tržišne konkurencije brojnih nacionalnih tijela za konkurenciju i sudionika seminara, a koje su se ticale različitih pristupa kod promocije tržišne konkurencije kao i „alata“ koji se koriste pri promociji tržišne konkurencije.

Tokom seminara više puta je naglašena važnost raspolaganja relevantnim informacijama o tržištu na kojem se provodi promocija tržišne konkurencije te provođenje sektorskih analiza. Pravovoremeno reagovanje kroz aktivnosti i postupanja putem competition advocacay je ključno posebno ako postoji sumnja da bi određene odredbe nekog propisa mogle proizvesti negativne posljedice na tržišnu konkurenciju. Uspješna promocija tržišne konkurencije u krajnjoj svojoj instanci smanjuje broj zabranjenih konkurencijskih djelovanja na relevantnim tržištima.

Prethodni

SAOPĆENJE SA 125 SJEDNICE KV

Sljedeći

Radionica za podizanje svijesti o važnosti prijavljivanja netarifnih barijera prepreka…

post-bars