Vrati se na vrh

 SAOPĆENJE sa 12. sjednice

SAOPĆENJE sa 12. sjednice

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine je 12. 09. 2024. godine u Sarajevu održalo 12. sjednicu. Sjednici je prethodio stručni kolegij.
Na sjednici su razmatrani materijali iz oblasti konkurencijskog prava i politike kao i oblasti unutrašnjeg rada i funkcionisanja Konkurencijskog vijeća.

Rješenjem je dopuštena koncentracija na tržištu veleprodaje i tržištu maloprodaje autodijelova i opreme u Bosni i Hercegovini koja nastaje sticanjem kontrole privrednog subjekta „C.I.A.K. Auto“ d.o.o. Gornji Stupnik, Hrvatska u privrednom subjektu „SIM IMPEX“ d.o.o. Banja Luka, Bosna i Hercegovina.
Ocijenjeno je da koncentracija neće dovesti do narušavanja tržišne konkurencije, odnosno stvaranja ili jačanja dominantne pozicije učesnika koncentracije, uzimajući u obzir udjele na tržištu i prirodu poslovanja relevanog prozvoda.

Doneseno je Rješenje kojim je kao neosnovan odbijen Zahtjev privrednog subjekta „Unifarm“ d.o.o Lukavac, Bosna i Hercegovina podnesen protiv Vlade Kantona 10.
Zahtjev je podnesen u smislu odredbi člana 4. stav (1) tačka b) Zakona o konkurenciji, radi donošenja Odluke o listi lijekova koje se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja Kantona 10 od 22. aprila 2021. godine.
Ovim Rješenjem izvršena je Presuda Suda Bosne i Hercegovine broj: S1 3 U 044380 22 U od 27. 6. 2024. godine, kojom je Sud Bosne i Hercegovine uvažio Tužbu privrednog subjekta „Unifarm“ i Konkurencijskom vijeću naložio da odluči po zahtjevu tužitelja.

Također je kao neosnovan odbijen Zahtjev privrednih subjekata „KRKA Farma“ d.o.o Sarajevo, Bosna i Hercegovina i “KRKA, tovarna zdravil” d.d. Novo Mesto, Slovenija, podnesen protiv Vlade Kantona Sarajevo.
Zahtjev je podnesen u smislu odredbi člana 4. stav (1) tačke a) i b) Zakona o konkurenciji, radi donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o listi lijekova Kantona Sarajevo od 24.06.2021. godine.
Ovim Rješenjem izvršena je Presuda Suda Bosne i Hercegovine broj: S1 3 U 043081 22 U od 22.03.2024. godine, kojom je Sud Bosne i Hercegovine uvažio Tužbu privrednih subjekata „KRKA Farma“ i “KRKA, tovarna zdravil”, poništio Rješenje Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine, te predmet vratio na ponovno rješavanje.

Pokrenut je postupak po Zahtjevu privrednog subjekta “CT-Trade BH” d.o.o. Tuzla, Bosna i Hercegovina protiv privrednog subjekta “Centralno grijanje” d.d. Tuzla, Bosna i Hercegovina, radi utvrđivanja postojanja zloupotrebe dominantnog položaja u smislu člana 10. stav (2) tačka d) Zakona o konkurenciji na relevantnom tržištu usluga distribucije toplotne energije na području grada Tuzla.

Doneseno je Mišljenje po Zahtjevu Ministarstva privrede Unsko-sanskog kantona, na Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o organizaciji i načinu obavljanja taxi prijevoza putnika na području Unsko-sanskog kantona. Nakon analize podataka navedenih u Zahtjevu Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine smatra da je predložena izmjena Odluke usaglašena sa Zakonom o konkurenciji.

Doneseno je i Mišljenje po zahtjevu privrednog subjekta „Euro Inspekt“ d.o.o. Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

U okviru prestalih tačaka dnevnog reda sjednice usvojeni su Plan javnih nabavki za 2024. godinu i Operativni akcioni plan za razvoj sistema finansijskog upravljanja i kontrole (FUK) za 2024. godinu.

Prethodni

RADIONICA „POSLOVNI INTEGRITET I ANTIKORUPCIJSKE POLITIKE“

Sljedeći

“Seminar o primjeni politike informacijske sigurnosti i procjene rizika”

post-bars