Vrati se na vrh

13/11/2013

SAOPĆENJE SA 71. SJEDNICE KONKURENCIJSKOG VIJEĆA BOSNE I HERCEGOVINE

U Sarajevu, dana 13.11.2013. godine, održana je 71. sjednica Konkurencijskog vijeća BiH na kojoj je usvojeno:

 Mišljenjeprema kojem je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu na području Tuzlanskog kantona usaglašen sa Zakonom o konkurenciji.

 Naime, Konkurencijsko vijeće je ranije, dana 10.10.2013. godine donijelo mišljenje kojim je utvrđeno da nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu na području Tuzlanskog kantona nije usaglašen sa Zakonom o konkurenciji.

 Ministarstvo je postupilo po naprijed navedenom mišljenju i izmijenilo nacrt Zakona tako što je u cijelosti prihvatilo primjedbe Konkurencijskog vijeća.

 Na ovaj način će novim Zakonom biti omogućeno da taksi prijevoznici samostalno formiraju cijene, te je na taj način biti promijenjena dosadašnja praksa gdje su udruženja ili organi uprave donosili jedinstvene cjenovnike taksi usluga, što je imalo negativan učinak na konkurenciju i naravno za krajnje korisnike taksi usluga.

 Mišljenjepo Zahtjevu privrednog subjekta „Fabrika cementa Lukavac“ za davanje stručnog mišljenja o obavezi podnošenja prijave koncentracije.

 Mišljenjepo Zahtjevu privrednog subjekta Remho Beteiligungs GmbH Beč, Republika Austrija za davanje mišljenja u vezi postojanja obaveze podnošenja prijave koncentracije.

Zaključak o proširenju Zaključka o pokretanju postupka i produženju roka za donošenje rješenja u postupku koji se vodi prema Zahtjevu za pokretanje postupka dostavljenom od privrednih subjekata „Blicnet” d.o.o. Banja Luka, “TXTV” d.o.o. i “Elta Kabel” d.o.o. Doboj protiv privrednih subjekata “FOX International Channels Bulgaria & Balkans”, Sofia, Bugarska, “Viasat World Ltd”, London, Velika Britanija i “Discovery Communications Ltd.”, London, Velika Britanija, radi utvrđivanja postojanja zabranjenog sporazuma, u smislu člana 4. stav (1) tačka a) i postojanja zloupotrebe dominantnog položaja, u smislu člana 10. stav (2) tačke a), b) i c) Zakona o konkurenciji.

 

                                                                      

Služba za odnose s javnošću

                Iz ureda Predsjednika Konkurencijskog vijeća

Prethodni

ОБАВЈЕШТЕЊЕ о Пријави концентрације “Телекомуникације Републике Српске а.д. Бања Лука…

Sljedeći

ZAKLJUČAK o odbacivanju Prijave koncentracije privrednog subjekta „Blicnet“ d.o.o. Banja…

post-bars