Vrati se na vrh

 POSJETA DELEGACIJE TURSKE AGENCIJE ZA KONKURENCIJU
14/05/2024

POSJETA DELEGACIJE TURSKE AGENCIJE ZA KONKURENCIJU

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine bilo je domaćin delegaciji Turskog tijela za zaštitu konkurencije (TCA), koju su činili predsjednik TCA Birol Küle, njegov zamjenik Burak Büyükkuşoğlu i Fatma Abaz. Na sastanku je istaknuto zadovoljstvo dosadašnjom međusobnom saradnjom, koja bi s obzirom na ekonomsku povezanost i dokazano prijateljstvo naših država trebala biti podignuta na jedan viši nivo.

U tom smislu predstavnici TCA su predstavili Balkansku inicijativu, ideju da regionalna konkurencijska tijela ostvare saradnju u borbi protiv kartela i drugih oblika narušavanja konkurencije. Saradnja bi se ogledala u razmjeni informacija i iskustava kao i usklađenim djelovanjem u onim slučajevima koji prelaze granice malih nacionalnih tržišta. Inicijativa je dobro prihvaćena od strane zemalja regiona, a predsjednik Küle je izrazio želju da i Bosna i Hercegovina bude dio ovog projekta, koji bi trebao biti realizovan do kraja godine. Predsjednica Konkurencijskog vijeća, Adisa Begić, zahvalila je na pozivu i naglasila značaj međunarodne saradnje kao faktora stalnog unapređenja zaštite tržišne konkurencije.

U daljem razgovoru fokus je stavljen na iskustva u primjeni konkurencijskog prava i politike unutar granica BiH i Turske sa posebnim osvrtom na trenutne aktuelnosti.

Prethodni

O B A V J E Š T E NJ…

Sljedeći

Potpisan Sporazum o saradnji između Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine…

post-bars