Vrati se na vrh

28/11/2013

SAOPĆENJE SA 73. SJEDNICE KONKURENCIJSKOG VIJEĆA BOSNE I HERCEGOVINE

U Sarajevu, dana 28.11.2013. godine, održana je 73. sjednica Konkurencijskog vijeća BiH na kojoj je usvojen:

 

Zaključak kojim je odbačen Zahtjev za pokretanje postupka privrednog subjekta “Telemach” d.o.o. Sarajevo protiv privrednog subjekta „HD-VIN“ d.o.o. Beograd radi utvrđivanja postojanja zabranjenog sporazuma, zbog stvarne nenadležnosti.

 Zaključak o pokretanju postupka ocjene Prijave koncentracije privrednog subjekta Klas d.d. Sarajevo i privrednog subjekta SPRIND d.d. Sarajevo.

 Postupak se pokreće radi ocjene dopuštenosti predmetne koncentracije, jer je Konkurencijsko vijeće procijenilo, na osnovu preliminarne analize tržišnih udjela, da bi namjeravana koncentracija mogla imati za posljedicu stvaranje i jačanje dominantnog položaja učesnika koncentracije na tržištu pekarskih proizvoda na tržištu Kantona Sarajevo, jer su učesnici koncentracije i prije koncentracije imali zanačajne pojedinačne udjele na relevantnom tržištu.

 Zaključak o pokretanju postupka ocjene Prijave koncentracije privrednog subjekta Opresa d.d. Sarajevo i privrednih subjekta Duhanpromet“ d.o.o. Sarajevo, „Riva“ d.o.o. Tuzla, „Riva“ d.o.o. Brčko, i „Riva Company“ d.o.o. Doboj.

 Postupak se pokreće radi ocjene dopuštenosti predmetne koncentracije, jer je Konkurencijsko vijeće procijenilo, na osnovu preliminarne analize tržišnih udjela, da bi namjeravana koncentracija mogla imati za posljedicu stvaranje i jačanje dominantnog položaja učesnika koncentracije na tržištu prodaje proizvoda u specijalizovanim prodajnim prostorima (kioscima), te će se u postupku analizirati relevantno tržište Bosne i Hercegovine i nekih gradova u kojima učesenici koncentracije imaju značajne tržišne udjele.

 Zaključak o pokretanju postupka po Prijavi koncentracije privrednog subjekta Telekomunikacije RS a.d. Banja Luka i privrednog subjekta Elnet d.o.o. Laktaši.

 Postupak se pokreće radi ocjene dopuštenosti predmetne koncentracije, jer je Konkurencijsko vijeće procijenilo, na osnovu preliminarne analize tržišnih udjela, da bi namjeravana koncentracija mogla imati za posljedicu stvaranje i jačanje dominantnog položaja učesnika koncentracije na tržištu distribucije radio i TV programa, kao i na tržištu pružanja internet usluga, te će se u postupku analizirati relevantno tržište Banja Luke i nekih općina u kojima učesnici koncentracije imaju značajnije tržišne udjele.

                                                            

Služba za odnose s javnošću

 

 Iz ureda Predsjednika Konkurencijskog vijeća

Prethodni

PRESS RELEASE – 72nd SESSION OF THE COUNCIL OF COMPETITION…

Sljedeći

ZAKLJUČAK o odbacivanju Zahtjeva za pokretanje postupka privrednog subjekta „Telemach“…

post-bars