Vrati se na vrh

 PRVI SASTANAK BALKANSKE PLATFORME ZA ZAŠTITU KONKURENCIJE
01/10/2024

PRVI SASTANAK BALKANSKE PLATFORME ZA ZAŠTITU KONKURENCIJE

Prvi sastanak Balkanske platforme za zaštitu konkurencije, koji je organiziralo Tursko tijelo za konkurenciju (Rekabet Kurumu) održano je u Predsjedničkom radnom uredu u Dolmabahçeu. Na sastanku se obratio turski ministar trgovine prof. Dr. Ömer Bolat i predsjednik Turskog tijela za konkurenciju Birol Kule (Birol Küle). U programu su sudjelovali i predstavnici tijela nadležnih za tržišnu konkurenciju 9 zemalja, između ostalog i Bosne i Hercegovine.

Balkanska platforma kao inicijativa za cilj ima podizanje svijesti o pravu i politici konkurencije, širenje kulture konkurencije u regionu jugoistočne Evrope, te rješavanje problema u zajedničkoj razmjeni iskustava.

Na marginama sastanka Balkanske platforme članice Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine Adisa Begić i Ninela Salihbašić održale su kratki sastanak sa predsjednikom Turskog tijela za konkurenciju Birol Küleom i njegovim saradnicima, razgovarajući o unapređenju međusobne saradnje.

Predsjednik Turskog tijela za konkurenciju Birol Kule (Birol Küle) izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i dodao da Tursko tijelo stoji na raspolaganju za sve vrste obuka koje mogu biti od značaja za Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine na planu jačanja administrativnih kapaciteta i IT tehnologija koje se koriste u oblasti konkurencije. Članice Vijeća su naglasile važnost bilateralne saradnje kao ključnog instrumenta za razmjenu znanja i iskustava i jačanja kapaciteta službenika Vijeća da odgovore na najsloženije izazove na polju konkurencije.

Prethodni

KONFERENCIJA „IZAZOVI PRISTUPA JAVNIM INFORMACIJAMA U BIH: OD USVAJANJA ZAKONA…

post-bars