Vrati se na vrh

19/12/2017

SAOPĆENJE ZA MEDIJE Delegacija Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije boravila u posjeti Konkurencijskom vijeću BiH

Predsjednik Konkurencijskog vijeća Ivo Jerkić te članovi Vijeća Arijana Regoda-Dražić, Adisa Begić i Nebojša Popić su u prostorijama Konkurencijskog vijeća BiH u Sarajevu 18. decembra 2017. godine primili delegaciju Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije koju su činili dr. Miloje Obradović, predsjednik Komisije za zaštitu konkurencije RS te Gordana Lukić, specijalni savjetnik za ispitivanje koncentracija Komisije.

Glavne teme razgovora bile su bilateralna saradnja u provođenju politike zaštite konkurencije i razmjena iskustava ove dvije institucije u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine i Srbije Evropskoj uniji. Na sastanku se dalje razgovaralo o modalitetima rada iniciranog Foruma za konkurenciju Zapadnog Balkana koju je, zajedno sa EBRD pokrenula Komisija za zaštitu konkurencije, kao i značaju ovakvog vida organiziranja za dalje unapređenje regionalne saradnje tijela za zaštitu konkurencije.

Osim navedenog, bilo je riječi i o načinima širenja saradnje koja je definirana Memorandumom o međusobnom razumevanju i saradnji na području politike i prava tržišne konkurencije potpisanog 2009. godine. Posjeta delegacije Komisije za zaštitu konkurencije RS je uslijedila nakon posjete delegacije Konkurencijskog vijeća BiH iz novembra 2017. godine koju je predvodio predsjednik Konkurencijskog vijeća BiH Ivo Jerkić. Sve navedeno svjedoči o intenzivnim nastojanjima ka unaprjeđenju saradnje između ova dva tijela kako u zakonodavnom, a tako i u institucionalnom smislu zaštitte konkurencije u regionu.

Iz ureda Predsjednika Konkurencijskog vijeća BiH

Prethodni

OBAVJEŠTENJE o Prijаvi koncentrаcije “BOSNA-SUNCE OSIGURANJE d.d. – ZOVKO OSIGURANJE…

Sljedeći

Z a k lj u č a k o odbacivanju…

post-bars